Een tevreden leven leiden

Kiki de jongh
Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Tevreden zijn is voor mij het hoogst haalbare in het leven. Je voelt je content met alle keuzes die je maakt en je weet dat alles een keuze ís. Je bent je eigen kapitein en wijzigt koers wanneer nodig. Je bent nergens bang voor, niet eens voor de dood. Je leeft realistisch en je luistert naar je hart. Je hebt vertrouwen in het leven én in de toekomst. Je houdt van jezelf. Je bent een tevreden mens.

Herkenbaar? Ik denk voor veel mensen niet (meer).

 

Verantwoordelijkheid nemen

Sinds ik bij Qi Centrum In Balans heb geleerd om verantwoordelijkheid te nemen, is mijn wereld compleet veranderd. En dan heb ik het over verantwoordelijkheid nemen voor je eigen keuzes en bijbehorend gedrag. Een bizar waardevol inzicht, dat mij daadwerkelijk een tevreden mens heeft gemaakt. Want dat is hoe het is. Je bent niet burned-out omdat de werkdruk zo hoog was. Je bent burned-out omdat je jouw grenzen niet aangeeft. En je trekt niet steeds ’toevallig’ de verkeerde mensen aan, maar omdat je niet werkt aan je innerlijke energie en verkeerde keuzes maakt. It’s ALL on YOU. En niemand anders. En dat is zó powerful en zó overweldigend tegelijk. Jij staat aan het roer.

 

Voorbeelden

Hoe ga je om met de complete verantwoordelijkheid voor je eigen leven? Want geloof me, that’s a hell of an insight wanneer je dat doorhebt. Ik heb geleerd om bewuster keuzes te maken. Vind je je werk niet leuk, maar blijf je toch? Dan zal je de verantwoordelijkheid moeten dragen voor de consequenties. Moe, humeurig en futloos zijn. Dat komt niet door je werk, maar dat komt omdat jij werk blijft doen dat je niet leuk vindt. Je hoeft je niet zo te voelen, maar je kiest er (on)bewust voor. De enige persoon die daar iets aan kan veranderen ben jij zelf. Oftewel: je zal nooit meer een vinger kunnen wijzen naar een ander. Pittig, maar heel bevrijdend!

 

 

Ik was bijvoorbeeld heel blij met mijn eigen bedrijf, maar niet met de cultuur in Nederland. Dus wat betekent verantwoordelijkheid nemen hier? Op zoek gaan naar een plek waar ik meer like-minded mensen kan ontmoeten. Consequenties? Een prachtig appartement verlaten, geen idee hebben wat me te wachten staat en een flinke dosis gezonde spanning. Dealing with it? Oh hell yeah. Want wanneer je keuzes maakt vanuit je hart, heb je het volste vertrouwen in jezelf en in de toekomst. Ook al is dat vaak één groot vraagteken, maar dat houd je niet meer tegen. Je bent in staat om los te laten. 

 

Het betekent niet dat alles goed gaat in je leven

Laat ik meteen iets uit de wereld helpen: tevreden zijn betekent niet dat alles goed gaat in je leven. Het betekent vooral dat je kunt relativeren en accepteren. Dat je een goede relatie hebt met jezelf en het universum. Dat je inzichten krijgt in wat er gebeurt, zodat je dingen kan laten rusten of juist kan handelen. Dat je weet waarom het leven je blijft uitdagen. En dat wanneer je niet luistert naar signalen, je het steeds weer voor je kiezen krijgt. Het heeft allemaal een reden en met die inzichten kun je een behoorlijk eind komen. Maar dat komt niet vanzelf.

 

Als je doet wat je altijd doet, dan krijg je wat je altijd kreeg!

 

Daarnaast ben ik geboren met de kennis dat ik niet veel nodig heb als mens. Gezond eten, een dak boven mijn hoofd en liefdevolle mensen om me heen. Dat betekent veiligheid. Alles wat daarbij komt is extra, en dat voelt voor mij ook echt zo. Ik weet nog dat ik twee jaar geleden een vaatwasser kreeg van de ouders van een vriend van me. Ik heb drie dagen lang naar dat ding zitten staren hoe luxe het wel niet is. Pas als je het verschil weet tussen veiligheid en extra’s, kun je starten met tevreden zijn.

 

tevreden zijn

 

Nieuwe wereld

Sinds ik de verantwoordelijkheid neem om mijn eigen leven te leiden, is er een totaal nieuwe wereld voor me geopend. Momenteel werk ik in Lagos als Digital Nomad en ontmoet ik de meest inspirerende mensen uit mijn leven. Het barst hier van de ondernemers met dezelfde mindset, leefstijl en dromen. Mensen die zonder huis, auto of spullen leven. Die genoeg hebben aan zichzelf, hun werk en een dak boven hun hoofd. En die waarde hechten aan bewuster keuzes maken, verantwoordelijkheid nemen en de wereld verbeteren door wie ze zijn, in plaats van wat ze hebben.

De weg hier naartoe was heel, héél hard werken. Oude patronen doorbreken, trauma’s verwerken en mensen loslaten. Dat was nodig om keuzes te maken vanuit mijn hart. Een zeer pittige strijd, maar mede dankzij een liefdevolle omgeving, Qi Centrum In Balans en mijn eindeloze doorzettingsvermogen is het gelukt. En het houdt nooit op, daar ben ik wel achter. Het leven blijft je uitdagen. Ik vind het prima, kom maar op! I say ‘YES’ to all the bumps & the beats.

 

Tevreden leventje

 

Voor nu geniet ik met volle teugen van wat ik tot nu toe heb bereikt en omarm ik iedere ervaring die op mijn pad komt. Want die zijn er allemaal om van te leren of van te genieten.

Ik ben een tevreden mens. Wat wil je in godsnaam nog meer?

Liefs x.

Muziektip bij deze blog: Fia – Shine

4 Reacties

    1. Hi Elly,

      Dankjewel voor je lieve bericht en heel leuk dat je meeleest! Het is tot nu toe helemaal het einde. Wordt vervolgd… 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in en ontvang mijn blogs maandelijks in je mailbox!