Loslaten is het nieuwe bewegen

Kiki de jongh
Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Op een maandagmorgen zie ik in de kooi van mijn kind -een agapornis- een aantal grote veren liggen. Ik schrik eerst, want hij kan eindelijk een beetje vliegen. Zou het nu ook nog lukken? Zonder al die prachtige en ook lelijke stokjes met haar? Ik haal de bird uit zijn kooitje en hij fladdert rustig door de kamer. Gelukkig. En ineens ramt de situatie als een metafoor op mijn geest in. Loslaten van mooie en minder mooie dingen (of veren) en tóch blijven vliegen? Misschien kan hij nu juist beter in het rond bewegen, aangezien hij minder gewicht meedraagt… Loslaten is het nieuwe bewegen! Dit is belangrijk.

 

VEERKRACHT

Wat is de kracht van een veer? Wat is onze veerkracht? Een overduidelijker thema is er niet in deze tijd, als je het mij vraagt. Veel corona, weinig corona, veel maatregelen, weinig maatregelen, wel het nieuws kijken, niet het nieuws kijken, wel op kantoor werken, niet op kantoor werken, wel sporten, niet sporten, binnen sporten, buiten sporten, wel opvang, geen opvang, wel hockey, geen hockey, en ga zo maar door. Hoe blijf je rustig in zo’n storm aan veranderingen? Veerkracht. Meeveren op wat er gebeurt, in je eigen kracht. En dat is moeilijk en kost veel energie voor sommige mensen. Content zijn met jezelf, geaard blijven en rust creëren in de chaos is van groot belang. En daarin moeten we groeien.

Loslaten en groeien

 

GROEIEN

Hoewel in de afgelopen jaren het bewustzijn van de homo sapiens (wij) al aardig is ontwikkeld, wordt er nu gas gegeven. Niemand ontkomt er meer aan om zijn bewustzijn naar een hoger niveau te tillen. We zijn aan het evolueren als menssoort en dat is onontkoombaar. En groeien doet soms pijn. Denk maar aan de fase dat je tanden doorkomen. Al die krijsende baby’s en oververmoeide ouders… Maar uiteindelijk levert dat wel op dat het gespuis zijn of haar spijs kan verteren. Het evolueert. Zo zijn er gelukkig ook minder pijnlijke groeimomenten, zoals langer worden. Als het goed is, merk je daar weinig van. Of borsten krijgen. Alhoewel, dat kan ook wel eens gevoelig zijn. Anyway: groeien gaat soms niet zonder slag of stoot en dat merken we nu als geen ander. Het is namelijk moeilijk om oude patronen los te laten.

 

LOSLATEN

Er wordt ook een beroep gedaan op loslaten. We proberen massaal het virus onder controle te krijgen, maar dat lukt niet altijd. Het is nieuw, het is anders en geloof het of niet: wij zijn mensen en maken ook weleens een foutje. Maar ergens moeten er offers gebracht worden om verder te komen. Denk maar eens aan een relatie waarin je niet gelukkig bent. Of een vriendschap die steeds meer energie vreet. Hoewel je vast veel mooie momenten hebt (gehad) samen, moet je ook soms een veer loslaten om lichter -en dus beter- verder te vliegen. En dat kan niet fijn zijn voor een ander of ten koste gaan van hoe het wél had kunnen zijn. Maar het zal nooit meer worden zoals vroeger. En dat geldt ook voor ons. We zijn straks namelijk veerkrachtiger, gegroeid als mens en kennen diepere lagen van onszelf. We geloven meer in magie.

Loslaten en magie

 

MAGIE BESTAAT

Wij zijn een zwevende magneet in een oneindige ruimte, samen met andere lichtgevende bollen en planeten. We hebben geen idee of we de enige zijn in dit heelal en schieten daarom af en toe raketten in het niets, om eens rond te gluren bij andere zwevende bollen. Ondertussen komen we sterren tegen, een ronde bonk gloeiend heet vuur dat de Zon moet voorstellen en een zwevend, lichtgevend gebergte dat de Maan heet. Niemand weet hoe we zijn ontstaan en waar het einde is van al dit niets. Durf jij nog te zeggen dat magie niet bestaat? Daarom is het belangrijk om te geloven in meer. In bijvoorbeeld meer redenen waarom dingen gebeuren, maar die (nog) niet tastbaar zijn. Weten dat ze bestaan, maar er nog niet de vinger op kunnen leggen. Het verlicht (straks).

 

VE(E)RLICHTING

We zijn allemaal met elkaar verbonden. Ze noemen dat ook wel energie. En hoewel wij onszelf een zeer ontwikkelde samenleving noemen, slaan we soms weleens de plank mis. De wijsheid uit het Oosten of uit andere inheemse volkeren, die heel dicht bij de natuur wonen, kunnen ons in deze tijd veel vertellen. Wat is de kracht van meditatie? Hoe fijn is het om in deze storm toch rust te vinden? Hoe mooi is het om veel meer tijd en aandacht te hebben voor de ontwikkeling van ons bewustzijn? Maar hoe doen we dat dan? Het is super ve(er)lichtend om los te laten wat ons niet meer dient. En dan heb ik het over oude patronen, spullen, mensen, voeding, gewoontes, kleding, werk. Less is more. Minder veren, lichter vliegen. Het is tijd om te leren van hen. Om vertrouwen te hebben in de toekomst.

Loslaten en vertrouwen

 

VERTROUWEN

Enfin, hoe doe je al dit bovenstaande? Ik ben geen erkende specialist, maar wel een ervaringsdeskundige. En het is godverdomme niet altijd makkelijk en voor iedereen is er een ander pad. Maar zie het als een spel. Ieder jaar dat je ouder wordt, ben je weer een level verder. En ieder level heeft zijn eigen obstakels. Hoe meer obstakels je overwint, hoe meer vertrouwen je krijgt. En hoe meer vertrouwen je krijgt, hoe beter je los kunt laten. Hoe beter je los kunt laten, hoe meer je kan groeien. En hoe meer je kan groeien, hoe verder je komt! Soms moet je bepaalde obstakels een paar keer herhalen, net als bij Mario. Net zolang totdat je er voorbij bent. En dezelfde obstakels zullen telkens terugkomen en je blijven testen. Totdat je zo gegroeid bent, dat ze je weinig meer doen. Leuk he? The game of life! Kleine side note: je kansen zijn niet oneindig 😉

 

DE ‘HOE’

Ik heb vertrouwen in de natuur. En met de natuur bedoel ik: alles wat er bestaat. Het trekt zich in balans, het maakt offers, het helpt ons en de rest om verder te komen. Het grotere geheel doet wat het moet doen. Op individueel niveau soms zeer pijnlijk, met verdriet en verlies. Op grote schaal soms verwarrend en vermoeid. Maar uiteindelijk komt het goed. Hoe? Loslaten, vertrouwen hebben, groeien en in beweging komen. Dan zien we vanzelf wel de ‘hoe’ verschijnen 🙂

Liefs en de allerbeste wensen,

Kiek

PS. Meer beeld bij het verhaal over loslaten, vertrouwen hebben en groeien? Check hier een metaforisch filmpje over groei. Liever nog wat ‘wijsheden’ uit 2020 lezen? Ga naar blog.

 

2 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in en ontvang mijn blogs maandelijks in je mailbox!